Általános információk próbavásárlóknak

Hogy zajlik egy Próbavásárlás?

Az ÁKIR Shopping próbavásárlási programjai a kereskedelem, vendéglátás és szolgáltatások piacát egyaránt érinti. Megbízóinkkal minden újabb próbavásárlási program elindítása előtt kidolgozzuk a részletes forgatókönyvet, ami alapján a próbavásárlás zajlik.

A próbavásárló – a legtöbb esetben – anonimitását kötelezően megtartva, a forgatókönyvet figyelembe véve, valós vásárlási szituációt generál az adott üzletben, vendéglátó helyen, vagy éppen szolgáltató egységben, miközben megfigyeli az adott szempontrendszer szerint a kiszolgálás minőségét, a helyszín adottságait. Tehát: a próbavásárló ugyanúgy viselkedik, mint egy valós vásárló, vendég, vagy ügyfél, azzal a különbséggel, hogy tudatos megfigyelést végez. A próbavásárlási feladatot a próbavásárlás befejezése után a kérdőív kitöltése zárja, melyben az anonim tesztvásárlók pontos megfigyeléseiket rögzítik.

A próbavásárlási feladatokra az ÁKIR Shopping minden esetben felkészíti a próbavásárlót, és a próbavásárlási projekt lebonyolítása alatt, munkáját segítve, kapcsolatban áll vele.

Én is lehetek próbavásárló?

A próbavásárlónak rendkívül pontosan kell megfigyelnie az adott forgatókönyv szerint a vásárlási, vendéglátási, szolgáltatási szituáció egyes jellemzőit; a vásárlás, vendéglátás, szolgáltatás körülményeit, és ugyanilyen pontossággal és részletességgel kell azt a rendelkezésére álló kérdőívben rögzítenie, tehát:

A feladat elvégzéséhez szükséges:

 • Precíz információ átadás
 • Pontos, lényegre törő fogalmazás
 • Jó megfigyelési készség

A próbavásárlási projekt minden további mozzanatában szerepet játszanak a próbavásárlók által rögzített tapasztalatok, így az ÁKIR Shopping próbavásárlási projektjeiben csak kellő felelősségtudattal rendelkező próbavásárlók vehetnek részt, tehát:

A feladat elvégzéséhez szükséges:

 • Felelősség tudat

A próbavásárlások során előfordulhat, hogy a kiszolgáló személyzettel, eladóval folytatott kommunikáció nem várt irányt vesz. A próbavásárló ilyenkor is képes kell, hogy legyen a forgatókönyvet szem előtt tartva, helyesen, rugalmasan reagálni a kialakult szituációra, tehát:

A feladat elvégzéséhez szükséges:

 • Rugalmas alkalmazkodás a kialakult szituációkhoz
 • Nem várt helyzetek frappáns kezelése

Az adott feladatra az ÁKIR Shopping mindig a feladat elvégzéséhez leginkább megfelelő próbavásárlói profillal rendelkező embereket választja. (Egyes esetekben fontos lehet például az életkor, a próbavásárló neme, vagy az, hogy rendelkezik-e gépkocsival, és ha igen, milyennel, szemüveges-e stb.)

Valamint: az ÁKIR Shopping csak számlaképes próbavásárlókat tud alkalmazni.

Hogyan jelentkezhetek?

Web oldalunkon a Próbavásárlóknak/Jelentkezés próbavásárlónak menüpontnál, vagy a Próbavásárlóknak/Általános információk lap alján zöld betűkkel feltüntetve találja meg a regisztrációhoz szükséges jelentkezési ívet, melynek kitöltésével adatbázisunkban rögzítjük jelentkezését.

A jelentkezési ív továbbításának feltétele a csillaggal jelölt mezők kitöltése.

A jelentkezési ívben megadott adatok alapján, az ön tesztelői profiljának megfelelő feladatokkal tudjuk önt megbízni.

Mennyi időt vesz igénybe a próbavásárlás?

Az ÁKIR Shopping próbavásárlási programjai a piac különböző szegmenseiben zajlanak. Ezek a területek a következők: kereskedelem, vendéglátás, turisztika, pénzügyi és egyéb szolgáltatások.

A próbavásárlással eltöltött idő hosszát mindig az adott terület sajátosságai és azon belül az adott feladat határozza meg. Egy kereskedelmi egységben való vásárlás, vagy tanácsadás kevesebb időt vesz igénybe, mint egy éttermi étkezés, de ezeknél jóval időigényesebb a wellness szolgáltatások, vagy szállodák tesztelése.

Ugyanazon területeken belül is nagy a különbség, ami az időfaktort illeti. Egy éttermi étkezés tarthat akár három órahosszáig, de akár fél óráig is.

Természetesen előbbieknek megfelelően a próbavásárlás díjazása is esetenként más és más.

A próbavásárlási projekt megkezdése előtt próbavásárlóinkat minden esetben részletesen felkészítjük az adott feladatra. Próbavásárlóinktól precíz, pontos munkavégzést várunk, mely maradéktalanul kitér a megbízónkkal egyeztetett összes szempont vizsgálatára.

A próbavásárlást, próba vendég tesztet a vizsgálati szempontrendszert tartalmazó katalógus kitöltése zárja, melyben a próbavásárló leírása alapján megbízónk előtt meg kell, hogy elevenedjen a vásárlási, étkezési szituáció. Ezért az igen-nem, illetve az egyes megadott válaszok bekarikázása mellett elvárás a kiegészítő szövegek elkészítése a hangsúlyos pontoknál.


Szerintünk…

 • “Nagyon fontos  az azonnali cselekvés, mert ha nem teszek rögtön  valamit egy hiba kiküszöböléséért, máris két hibát vétek.”

  Florian Wille/gazdasági igazgató/Kempinski Corvinus Hotel, Budapest, Shef&Pincér
 • “A képzett tesztelő nem egyszerűen vevőként viselkedik, hanem olyan álvevő, aki tudatosan hoz létre az eladót minősítő élethelyzeteket.”

  Bardóczy Ákos, Világgazdaság
 • “A Mystery Shopping bázisa,  eszköze a vásárlók megnyerésének, megtartásának, a törzsvevői kör kialakításának.”

  Bardóczy Ákos, mfor.hu

Szolgáltatásaink

 • Mystery Shopping
 • Mystery Guest
 • Mystery Call
 • Rejtett kamerás próbavásárlás
 • Vevőelégedettség mérés
 • Közvélemény kutatás
 • Üzleti tanácsadás
 • Workshop
 • „Örömteli eladás”
 • Recorded Coaching
 • Motivációs tréning
 • Online képzés

ÁKIR Blog

Twitter

  No public Twitter messages.

Kapcsolatfelvétel